Er wordt van alles beweerd over de invloed van zonlicht op je huid en wat je allemaal wel en niet moet doen. Maar wat is er nu eigenlijk waar en wat is onzin? In deze blog zetten wij de 9 belangrijkste fabels en feiten over de zon voor je op een rij.
De zon, wie wordt er niet blij van? Zodra het zonnetje haar gezicht laat zien, voelt iedereen zich meteen anders: vrolijk en opgewekt. En dat is niet zo raar, want hoe fijn is het om de warmte van de zon op je huid te voelen? Sterker nog, je lichaam hunkert naar zonneschijn. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zonlicht veel positieve effecten heeft op je gezondheid. Maar er zit ook een grote keerzijde aan diezelfde zon. Zo is zonlicht voor maar liefst 80% verantwoordelijk voor de veroudering van je huid. Daar word je meteen een stuk minder vrolijk van…
De zon kan dus flinke schade toebrengen aan je huid. Daarom is het zaak dat je weet waar je op moet letten en wat je moet doen. Hieronder zetten wij de 9 belangrijkste wetenswaardigheden over de zon voor je op een rij.
Helaas denken veel mensen nog steeds dat ze alleen SPF hoeven te smeren als de zon schijnt. Niets is minder waar! SPF of zonbescherming is 365 dagen per jaar een must. Want ook als de zon niet schijnt, is zelfs korte blootstelling aan schadelijke UV-straling al voldoende voor het ontstaan van schade aan je huid. UV-stralen bereiken je huid óók als het bewolkt is of zelfs als het mistig is en ze kunnen ook dan schade veroorzaken. Daarom is het smeren met SPF 365 dagen per jaar een must.
Nee, dit is niet waar. Een crème, olie of spray met een hoge of lage beschermingsfactor (SPF) garandeert nooit een volledige bescherming tegen de zon:
100% Bescherming tegen UV-stralen bestaat simpelweg niet. Daarom mag de term ‘sunblock’ ook al een aantal jaren niet meer worden gebruikt. Daarom is het zaak om je huid regelmatig in te smeren en verstandig te zonnen.
Goed om te weten: Rosa Graf Suntime Special SPF20 en Suntime SPF30 beschermen de huid voor 95% tegen UVA en UVB. Omdat de UVA- en UVB-bescherming zit ‘verpakt’ in liposomen zijn de Suntime producten van Rosa Graf niet afwasbaar (ze worden namelijk door de huid opgenomen). Daarom dien je Suntime producten ALTIJD als eerste aan te brengen.
Hoewel UVB-straling (de grootste veroorzaker van verbranding) door de meeste soorten glas worden geblokkeerd en de kans op verbranding relatief klein is, houdt glas de schadelijke UVA-stralen níet tegen; 50% van deze straling komt door het glas heen. Nu moet je weten dat UVA-straling verantwoordelijk is voor vroegtijdige huidveroudering en het kan o.m. huidkanker en pigmentvlekken veroorzaken. Dus ook achter glas kan je huid beschadigd raken. Ben daarom voorzichtig en smeer je voor de zekerheid altijd in, ook als je binnen in de zon zit of in de auto onderweg bent. Let wel goed op dat je zonnebrand ook tegen UVA-straling beschermt en niet alleen tegen UVB.
Als je gaat zonnebaden of je bent een hele dag buiten bezig of onderweg, dan is één keer per dag insmeren absoluut niet voldoende. Dermatologen adviseren om iedere twee uur een nieuwe laag SPF aan te brengen op alle aan de zon blootgestelde huid.
Hoe vaak je precies moet smeren, is voor iedereen anders. Dit hangt af van je huidtype, de actuele zonkracht en wat je in de zon doet. Zo is het zaak dat je je opnieuw insmeert na het zwemmen, transpireren of afdrogen.
Vergeet niet dat het ongeveer een half uurtje duurt voordat de beschermende stoffen in zonnebrandcrème in werking treden. Smeer je daarom tijdig in vóórdat je deur uitgaat.
Ook belangrijk om te weten: gebruik genoeg SPF per keer. Veel mensen zijn veel te zuinig in het gebruik. De maatstaf is: één volle theelepel SPF voor je gezicht en één à twee eetlepels voor je lichaam.
UV-stralen dringen makkelijk door helder water en bereiken je huid probleemloos. Bovendien weerkaatst het water de stralen, waardoor je aan extra veel zon wordt blootgesteld. En dit vergroot dus het risico op verbranden. Normale zonnebrandcrème verdwijnt grotendeels als sneeuw voor de zon in het water. Gebruik daarom liever waterproof zonnebrand, daarmee verklein je het risico op verbranding.
Is je huid verbrand, dan is koelen de enige oplossing. Kies voor producten met verkoelende ingrediënten, zoals kruidnagel, zoethout, lavendel of komkommer. Dit stopt het branden en helpt om roodheid en pijn te verminderen.
Vermijd boven alles vette olieachtige crèmes, want die houden de warmte van de huid juist vast, waardoor het verbrande gevoel juist verergert.
Helaas is dit maar al te waar. Je huid is slimmer dan je denkt. Als je huid één keer verbrandt, zijn de onderliggende huidcellen definitief beschadigd. Dit worden littekens, diep in je huid, die zich op termijn tot huidkanker kunnen ontwikkelen. Voorkomen is beter dan genezen, dus smeer je áltijd goed in.
Dat klopt. Zonbeschermingsproducten zijn na opening beperkt te gebruiken. De Suntime producten van Rosa Graf zijn bijvoorbeeld 6 maanden houdbaar na opening.
Is de verpakking eenmaal geopend of komt hij met hoge temperaturen in aanraking, dan kan de factor teruglopen naar een lagere beschermingsfactor (SPF); de zonnebrand beschermt dan minder goed. Na verloop van tijd verliest de SPF zijn werking volledig en biedt dus geen enkele bescherming meer.
Bewaar zonnebrand daarom niet te lang en laat het sowieso nooit in de volle zon of in een warme auto liggen.
Als je smeert met SPF belemmert dit niet de aanmaak van vitamine D door je huid. Uit een onderzoek van Prof. A. Young van het St. John’s Institute of Dermatology blijkt namelijk dat er ondanks het gebruik van SPF een gemiddelde stijging van vitamine D levels kan worden gemeten. Dus: SPF staat het ‘tanken’ van vitamine D niet in de weg.
Waarom is vitamine D belangrijk?
Vitamine D is essentieel voor gezonde botten, het reguleren van ontstekingsreacties en het helpt bij de wondheling van je huid. We weten dat de zon een grote rol speelt in de aanmaak van vitamine D. Hoeveel vitamine D je huid aanmaakt, is onder meer afhankelijk van je huidkleur: hoe lichter je huid, hoe sneller de productie. Maar het ligt er ook aan op welk tijdstip van de dag je buiten bent, in welk seizoen van het jaar en in welk deel van de wereld. Immers, de kracht van de zon is op ieder moment en in ieder land anders.
De stelregel voor het tanken van vitamine D luidt: iedere dag een half uur buiten met blote handen. Met de deels beperkte zonkracht en zonuren in ons land is dat alleen niet altijd voldoende (vooral in de herfst- en wintermaanden). Daarom is het zaak dat je ook vitamine D haalt uit je voeding om tekorten te voorkomen. Vitamine D zit bijvoorbeeld in vette vis, ei en kaas. Maar het is zeker ook een aanrader om voedingssupplementen te nemen, zoals vitamine D3 en Omega-3. Zéker in de winter als we minder daglicht hebben. Je zult zien dat je je dan ook een stuk fitter en minder moe voelt.
Rosa Graf Suntime zonbeschermingsproducten bieden optimale bescherming tegen UVA- en UVB-straling dankzij de unieke samenstelling.
De bijzonder effectieve zonnefilters in alle Suntime-producten zijn ingekapseld in liposomen. Deze zorgen ervoor dat de filters kunnen worden opgeslagen in de hoornlaag van de huid en kunnen daarom niet worden afgewassen of afgeveegd.
Omdat zowel UVA (Aging)- als UVB (Burning)-stralen schadelijk zijn, zijn deze zeer effectieve gescheiden liposoom UVA- en UVB-filters gebruikt. Op deze manier kunnen de stoffen niet met elkaar reageren.
Ben lief voor je huid en ga nooit zonder zonbescherming de deur uit!