Ben je super blij dat je acne is verdwenen in de zomer, steken die ‘buggers’ in de herfst weer de kop op. En in het ergste geval zijn het er zelfs meer dan voorheen. Hoe kan dat? En wat kun jij doen als je last hebt van puistjes en mee-eters? Het antwoord op deze vragen vind je in deze blog.
Denk jij ook dat de zon de beste remedie is tegen acne? Helaas is dit niet waar. Integendeel zelfs. Als je veel in de zon bent geweest in de zomer, is de kans juist heel erg groot dat je in de herfst wordt getrakteerd op een enorme acne-uitbraak. Waarom?
In eerste instantie zorgen zonnestralen ervoor dat bacteriën worden gedood, waardoor ontstekingen (puistjes dus) inderdaad verminderen. Jammer genoeg is er ook een grote keerzijde.
UV-B straling zorgt er namelijk voor dat huidcellen versneld worden aangemaakt, waardoor de opperhuid of hoornlaag dikker wordt. Hierdoor kan talg minder makkelijk wegvloeien en dit vergroot de kans op verstoppingen en ontstekingen. En dus op puistjes. Die dikkere opperhuid is dan ook de reden waarom veel jongeren na de zomer worden verrast met een nieuwe uitbraak van acne.
Voordat ik vertel wat je zelf kunt doen om mee-eters en puistjes te beperken of te voorkomen, leg ik je hieronder eerst kort uit wat acne is en hoe het ontstaat.
Acne Vulgaris, de officiële medische term voor jeugdpuistjes, is een huidziekte. Eén op de drie jongeren heeft er last van tussen de 12 en 25 jaar.
Acne ontstaat door verstopte of ontstoken talgkliertjes.
Normaal gesproken vloeit talg (dat je huid soepel, vet en gehydrateerd houdt) op een natuurlijke manier naar buiten. Bij tieners wordt er onder invloed van hormonen zoveel talg geproduceerd, dat de opening van binnenuit dichtslibt. Daarnaast kan er een verstopping ontstaan door de ophoping van dode huidcellen. Het gevolg: de talg kan er niet meer uit en de kans op ontsteking neemt toe.
Acne komt dus vooral voor op plaatsen waar je veel talgklieren hebt, zoals in je gezicht, op je borst, je rug en je schouders.
Acne wordt erger door er zelf aan te peuteren. Het motto luidt dan ook: laat puistjes en mee-eters vooral met rust. Niet zelf uitknijpen!
Het aller-allerbelangrijkste is het om je huid iedere ochtend en avond goed te reinigen. Gebruik hiervoor het liefste een product met salicylzuur. Salicylzuur bevat namelijk exfoliërende bestanddelen, die helpen bij het verwijderen van dode huidcellen.
Kies de juiste reiniging die past bij jouw huid. Ben vooral heel erg voorzichtig met agressieve producten tegen acne, die je huid kunnen uitdrogen. Daardoor neemt de kans op mee-eters en puistjes alleen maar toe.
Sluit de reiniging altijd af met een bijpassende tonic; vuil krijgt zo geen kans om zich op te hopen in jouw huid.
Leestip: het 5 stappenplan voor de perfecte gezichtsreiniging
Gebruik na de reiniging ’s ochtends en ’s avonds een hydraterende verzorging. Juist als je last hebt van acne is het zaak om je huid goed gehydrateerd te houden. Veel jongeren met puistjes hebben een vochtarme huid.
Dus: hydrateren, hydrateren, hydrateren. Niet alleen aan de buitenkant met de juiste crème, ook van binnenuit door iedere dag genoeg water te drinken.
Dit is misschien wel het allermoeilijkste, want de verleiding om zelf puistjes en mee-eters uit te knijpen is vaak heel erg groot. Doe dit vooral niet! Als je zelf gaat knijpen, loop je het risico dat er juist meer puistjes en wondjes ontstaan, die alleen maar verder ontsteken. Zeker weten dat je er dan ook littekens aan overhoudt. Dus: afblijven! Ga liever iedere paar weken naar een schoonheidsspecialiste die jouw gezicht professioneel reinigt.
Hierboven heb ik je al uitgelegd dat blootstelling aan de zon zorgt voor een dikkere hoornlaag. Talg kan moeilijker wegvloeien en de kans op acne stijgt. Bescherm je gezicht daarom goed tegen de zon en gebruik iedere dag SPF (eentje die je huid niet verstopt en irriteert), óók in de herfst en in de winter.
Als je last hebt van acne kun je het allerbeste de hulp van een schoonheidsspecialiste inroepen. Dat is de enige manier om acne echt onder controle te krijgen. Laat je huid regelmatig professioneel reinigen en vraag je schoonheidsspecialiste welke reinigings- en verzorgingsproducten het beste zijn voor jouw acne-huid.
Gebruik bij acne make-up producten die de poriën NIET afsluiten, zoals minerale make-up. Er zijn prachtige minerale foundations, concealer, bronzers, blush te koop.
Concealertip: gebruik voor het camoufleren van puistjes, vlekjes en andere oneffenheden in je gezicht een concealer die een of twee tinten donkerder is. Onder je ogen werkt een lichte concealer het beste vanwege de weerkaatsing van het licht. Kringen en schaduwen vallen dan minder op. Een puistje wil juist niet in de spotlights staan; eigenlijk heel logisch, toch?! Gebruik daarvoor dus een donkerdere concealer en daar overheen je foundation.
By the way: vergeet vooral niet om je kwasten iedere week een wasbeurt te geven. Make-up kwasten zijn heerlijke, vochtige broedplekken voor bacteriën en make-up resten. Maak ze regelmatig schoon met een neutrale babyshampoo en laat ze liggend op een handdoekje opdrogen.
Vraag jij je wel eens af waarom je toch puistjes krijgt terwijl je dagelijks jouw huid reinigt?
Niet alleen je smartphone, je portemonnee en je sleutels zijn een broedplaats voor bacteriën, ook je (zonne)bril is veel minder schoon dan je denkt. Als bacteriën in aanraking komen met je huid kan dit zorgen voor huidirritatie en puistjes. Poets dus regelmatig al dit soort veel gebruikte persoonlijke bezittingen. Vergeet bovendien je sieraden niet. Ook hier kunnen bacteriën en vuilresten aan blijven kleven, waardoor je poriën verstoppen.
Draag jij graag een pet, een muts of een sjaal? Door de wrijving en de druk van de stof op je gezicht kan je acne erger worden. Verstop je daarom liever niet achter dit soort accessoires. Kun je echt niet zonder, gooi je pet, muts en sjaal dan regelmatig in de wasmachine.
Vergeet ook je kussensloop niet. Het beste is het om iedere dag een schone sloop te gebruiken. Het voordeel van een kussen: je kunt het omdraaien, zo kun je twee dagen op een schone kussensloop slapen.
Vermijd teveel (onnatuurlijke of toegevoegde) suikers, want dit is echt een killer voor je huid. Zoetigheden met toegevoegde suikers stimuleren het ontstaan van een onrustige huid met puistjes.
Kies liever voor natuurlijke varianten in de vorm van bijvoorbeeld fruit. Frambozen zijn hiervan een goed voorbeeld. Die zitten bovendien boordevol natuurlijke antioxidanten en hebben ook nog eens een anti-bacteriële werking.
Melk, kaas, yoghurt, ijs… al vind je het nog zo lekker, ben er voorzichtig mee. Het overmatig eten en drinken van zuivelproducten vergroot de kans op acne. Dus heb je een zuivelverslaving, probeer dan in ieder geval te minderen. Als je écht niet zonder kunt, kies dan eventueel ook eens een alternatief op basis van soja of kokos. Of pak een plakje geitenkaas. Je (acne)huid zal je dankbaar zijn.
Een acne-huid vraagt om een speciale verzorging, die helpt om onzuiverheden onder controle te krijgen en om de balans van de huid te herstellen.
Ons antwoord hierop is AmintaMed. Dit is een complete productlijn voor de onzuivere, veelal problematische en vette huid van jongeren en volwassenen en is zeer effectief dankzij het werkzame bestanddeel Microzilver. Het huidbeeld wordt zuiver, poriën verfijnen en de huid straalt weer. Ontdek hier alles over AmintaMed.